Tøybleier - Info

Hvordan fungerer tøybleier?

Er det vanskelig å finne ut hva du skal velge av tøybleie system? Føles det som om du har rotet deg inn i en jungel av tøybleier? Her har jeg laget en video av de mest generelle systemene innen tøybleie verdenen. Så blir det kanskje litt lettere å finne ut av for deg.


          Tøybleier: 

Det  finnes mange gode grunner til å velge tøybleier, men i Norge er det vel miljøet de fleste tenker på i sitt valg av tøybleier. Det er estimert at en engangsbleie bruker rundt 500 år på å bli brutt fullstendig ned og siden vi fyller opp søppelhaug etter søppelhaug med papirbleir. Dette kan bli et stort problem for mennesker og natur i det lange løp. Også for de avfallsanlegg som brenner engangsbleier er dette er kostbar prosess for miljøet. 

Får du flere barn kan du bruke tøybleiene til neste barn og hvis du er ferdig med bleiebarn kan du selge dem og få igjen penger på den måten. Det er sparsomt i lengden, både for deg økonomisk og for naturen! De aller fleste bleiene du får hos tøybleia.no skal tåle ca 3 bleieperioder før de må byttes ut, men kan også fint vare lengre enn det! 


Tøybleier er mer skånsomt mot barnas hud og barna får mindre tilfeller av soppinfeksjoner, bleieutslett ol. Tøybleier kan dempe hissige utslett og forhindre nye utslett senere.

bumGenius ecoviking 

Visste du at:

1 av 4 norske kommuner deler ut tilskudd til tøybleier? Tilskuddet varierer fra 500 kr til 2500 kr. 

Tøybleiene er også mildere mot sart og sårbar hud. Babyene som bruker tøybleier slutter ca 6-12 måneder før med bleier fordi de lærer seg fortere sammenhengen mellom å være tissetrengt og måtte på do. Men noen bruker tøybleier bare for det er så kjekt og fint å se på! 

Tøybleier er kanskje dyrt i starten og man kan starte på forskjellige måter!
Du kan starte i det små, eller kjøpe mange bleier. 
Hvis du kjøper feks 30 nye bleier til ca 250 kr stk har du brukt 7500 kr på hele bleieperioden. Barnet ditt slutter til og med før med bleier! Man kan kjøpe eller lage vaskekluter som man dypper i vann istedenfor å bruke engangs våtservietter og spare enda mer! Våskeklutene vasker man sammen med tøybleiene kan brukes igjen og igjen og igjen! Der sparer man også minst 2000 kr.

Ecoviking Tøybleier

Fra babyen er 0-6 mnd gammel vil babyen bruke over 1000 bleier! Og produserer inntil 1 tonn avfall ved bruk av engangsbleier i løpet av bleieperioden og bruker over 6000 bleier! I Norge har vi verdens billigste papirbleier, og selv med bleieavtaler, kan man alikevel spare rundt 8000 kr i bleieperioden hvis man bruker tøybleier! I stedenfor at bleieutgifter blir en uforutsigbar utgiftspost i en småbarnsfamilie blir det til en forutsigbar investering. Måneder hvor økonomien skranter kan det være utrolig deilig å slippe å tenke på å måtte kjøpe bleier. Ikke trenger du å drasse med deg bleiepakker hjem og ikke går du i "jeg har glemt å kjøpe bleier" fellen ved å gå tom på en søndag. Og det er greit å vite at det ikke er penger som man går ut med til søppelspannet som man ikke får igjen. Rundt om i verden (hvor man har dyrere engangsbleier) bruker man kun 1/10 av de pengene man ellers ville brukt på engangsbleier til kjøp av tøybleier.

Noen kommuner og renovasjonsfirmaer deler ut tilskudd og bleiepakker til tøybleiebrukere. Det kan være lurt å undersøke om ditt renovasjons selskap eller din kommune har noe tilbud til deg hvor du bor. For eksempel BIR har tilskudd på 1000 kr pr bleiebarn. 

La barna dine sette færre fotspor etter seg i naturen, bruk tøybleier!


Poops blå tøybleie poops gul tøybleie


 TØYBLEIER OM NATTEN?


Du kan også bruke tøybleier om natten, men det anbefales å bruke en formsydd av hamp eller bambus med et sperrelag over. Et sperrelag er et vanntett og pustende ytterlag som holder fukten inne i bleien, av lanolisert ull, flis eller av PUL.

 
De første månedene av babyens liv tisser babyene opp til 20 ganger per dag, men etter hvert som babyene blir større tisser de sjeldnere og mer hver gang. Da kan det bli nødvendig med flere innlegg, også i nattbleien. Man kanskje ikke trenger nattbleier den første tiden, men man vil trenge det etterhvert som barnet vokser, så hvis du er ny i faget med nyfødt barn kan du utsette nattbleiekjøp til man vet bedre fasongen på babyen og hva som passer best til babyens behov. 


Totsbots Formsydd 

Totsbots formsydd bambus tøybleie kan brukes om natten.
TØYBLEIER I FARTA?

Skal du ut av huset kan du jo også ta med tøybleiene. Det selges noe som heter våtposer som man kan ha de brukte tøybleiene i. Disse bleieposene holder lukt og fukt inne i posen og kan vaskes sammen med bleiene. Det finnes også mindre våtposer til å ha tørkekluter i om man skulle ønske det.


Rassalfar våtpose Dette er en våtpose (Rassálfar)HVOR MANGE TØYBLEIER TRENGER JEG?

Det avhenger av barnets alder når du begynner å bruke tøybleier. Starter du ved fødsel med tøybleier kan det være greit å ha flere da babyen bruker flere tøybleier i starten enn etter 6-8 mnds alder. Det er mest miljøvennlig å vaske en full maskin enn en halv maskin, og jo flere du har, jo sjelderene må du vaske.
Typisk bruk av bleier i alder er*:
 
0-6 mnd: 10-16 bleieskift pr dag
6-12 mnd 5-10 bleiskift pr dag
12 mnd til bleieslutt ca 4-6 bleier pr dag.

*Antallet varier veldig fra barn til barn og disse tallene er kun ment til å gi en pekepinn.

De fleste anbefaler 24-30 tøybleier pr barn.

RISPAPIR: 

Rispapir og lignende papir, er et tynt ark du legger i bleia for å fange avføring. Dette kan spare deg masse skylling av bleier og tid. Papiret kastes i restavfallet og veldig greit å ha. Det er ikke et must, men forenkler hverdagen litt. De papierene som det bare blir tisset på kan legges i ett vaskenett og bli med i vaskemaskinen en runde, tørkes og brukes på nytt. Rispapir trenger du heller ikke bruke før barnet får fast føde. Hva betyr alle disse forkortelsene?

AIO = Alt-i-ett -> Bleien er konstant hel ingenting som kan taes fra hverandre eller settes sammen og  er alt du trenger i ett. Den enkleste bleietypen og er akkuratt som en vanlig engangsbleie i bruk!Ai2 = Alt-i-2 deler -> Bleien kommer i 2 deler og må settes sammen, enten legges innlegg løst i bleien eller innlegg festes med knapper. Hva du velger av absorbering er helt opp til deg. Prefolds, brettebleier, innlegg og engangsinnlegg kan brukes i de aller fleste ai2 systemer.

  

Lommebleie = Består at et ytre skall som har en lomme hvor innlegg som holder fukten inne i bleien og fra barnet blir plassert.
Formsydd = En hel bleie som trenger ett sperrelag slik at den ikke lekker.
Sperrelag = Et ytrelag/skall av enten ull, PUL eller flis som holder fuktighet inne i bleien samtidig som den puster.

    


Brettebleier = De gode gammeldagse hvite klutene som måttebrettes og festes med sikkerhetsnål. Det finnes dog bedre løsninger enn sikkerhetsnål i dag som er mer baby vennlig (f.eks Snappi). Brettebleier kan brettes i fasong eller brettes om til innlegg. Gull verdt å ha i hus når du bruker tøybleier!

          Snappi til tøybleier


OS / One Size = Bleien er i en størrelse og passer babyer fra F.eks ca 4-16 kilo med mulighet for størrelses justeringer med knapper på fronten av bleien.

Poops Onesize

Her ser du hvordan bleien kan justeres fra Large til medium til small med hjelp av knapper.


NB / Newborn = En bleie som passer til nyfødte, og ikke hele bleieperioden.  

Prefolds = En slags brettebleie sydd slik at du lett kan brette den i ønsket passform. Populært å bruke på nyfødte da prefolds er veldig enkel i bruk. Er ofte sydd med ett tykkere lag i midten for optimal oppsugningsevne.Rispapir = Er et ark som du plasserer i bleien nærmest barnet slik at avføring blir i papiret og bleien skånes for avføring, sparer deg masse tid med å skylle bleier og er relativt billig. De arkene som det bare blir tisset på kan brukes igjen, ved at man setter dem i vaskenett i sammen med bleievasken, tørkes og brukes igjen. Rispapir er nedbrytbart, men norskvann har nylig gått ut med en uttalelse om at det ikke er bra for avløpssytemene våre at det kastes noe annet enn toalettpapir i toalettet, og ber tøybleiebrukere om å kaste rispapir i søplet i stedet. Det finnes mange typer rispapir, og noen av dem fungerer akkurat som dopapir, men de kan ikke vaskes igjen i vaskenett sammen med bleiene.Fleece Liners = Er egentlig det samme som rispapir, bare til flergangsbruk. Og brukes på samme måte, bare at avføring dunkes av i toalettet og Flis "arkene" vaskes mellom bruk. Flisarkene kan være greie å ha i nattbleier og om barnet er ømfintlig for fukt. Avføring fester seg også utrolig dårlig i flis.

TIL ETTERTANKE:

Finn ut hva du trenger og hva som passer til ditt behov. Alt-i-ett bruker av og til litt lengre tid på å tørke enn bleier som kommer i flere deler. Formsydde brukes ofte til barn som tisser mye og til nattesbruk men trenger sperrelag. Brettebleier er veldig greit til nyfødte babyer med et newborn sperrelag utenpå, men brettebleien er også den aller billigste tøybleien.

Hvilke muligheter har du for å kunne tørke bleier? Hvor ofte kan du vaske klær/bleier? Er du mye hjemme eller mye på farten? Har du råd til å kjøpe nok bleier til å fylle en hel maskin? Gjør flere bleier det mulig å være hjemmefra et par dager? Dette er bare noe av de få spørsmålene du må finne ut av i forbindelse med tøybleiestart i din familie. Send gjerne spørsmål ang dette hvis du er i tvil og luerer på hva som helst!


Er du nysjerrig og trenger tips og råd om tøybleier kan du kikke inn på facebook for hjelp:

TØYBLEIESNAKKDet finnes også et eget torg for kjøp og salg av brukte tøybleier:

TØYBLEIETORG


Har du hørt om „Bleiefri Metoden“ for en helt BLEIEFRI baby? Også kjent som EC?  Du kan lese mer her:


https://www.facebook.com/bleiefribaby

http://diaperfreebaby.org
VASK AV TØYBLEIER:

 Se Tøybleia's nye youtube video av vask av tøybleier!

 

 

Generelt om tøybleievask:

Når bleien er brukt tar du bleien av barnet og oppbevarer bleiene tørt frem til vask. Enten i en våtpose/bleiepose eller i bøtte/oppbevarings boks, gjerne med lokk. Har du lommebleier eller bleier som har flere deler kan det være en fordel å ta fra hverandre bleien før du legger den i bleiepose/bleiebøtte ved bleieskift. Bruk en vanlig dose vaskemiddel og pass på å IKKE bruke tøymykner/skyllemiddel da de ødelegger bleienes absorberingsevne.


Vask 0-6 mnd:

(Babyen får kun morsmelk/MME)

Teknisk sett kan du ta bleien rett av barnet og putte den rett inn i vaskemaskinen og trykke på start de 6 første månedene av babyens liv, så enkelt er det!

Slik går du frem:

Legg bleiene i maskinen og sett på kald skylling. Dette er for å løse opp og skylle ut urin og avføring. Deretter vasker du bleiene på den vaskegraden anvist på bleiene (60°C ved avføring). Noen maskiner har kjempegode programmer til dette og du kan forhåndsinnstille programmet akkurat som du vil med kald skylling. Andre derimot må du fysisk skru på maskinen 2 ganger for å få ønsket "program". Temperaturen kan variere mellom tøybleiemerker, men er som oftest 60°C som står anvist. Har bleiene kun urin i seg kan du helt fint vaske dem på en lavere temperatur (30-40°C). Etter vask henger du helt enkelt bleiene opp til tørk. Husk at det er best for miljøet å la dem hengetørke på stativ (ute når været tillater det) og at de bør unngås å tørketrommle bleier så godt du klarer. Tørketrommling vil også svekke garantien på bleiene dine, da knapper, strikker og borrelåser kan skades av tørketrommlingen. Vil du ha bleiene litt mykere, kan du trommle dem i 15 minutter før du henger dem opp.


Vask 6 mnd ++

Mange barn får fast føde fra 6 mnd, som gjør avføring fastere og har mer tekstur. Ta derfor å dunk avføring av i toalettet eller skyll av med KALDT vann før vask. Det spiller ikke så stor rolle hvordan og hvor fort du gjør det, men jo før bleiene blir skylt eller fri for avføring, jo bedre.

Oppbevaring av bleiene mellom vask?


Du kan bruke en bøtte med lokk eller du kan bruke store våtposer.
Du kan bruke våtposer inne i bøtter eller du kan henge en stor våtpose ett lurt sted i nærheten av stellebordet. Store våtposer til å bruke innvendig i bøtter kalles ofte 'Pail liner'.

         

Produkt lagt i kurv
x

-------- Eller --------